Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat – „Diabetul – Protejează-ți Familia”

Pe 14 noiembrie 2019 marcăm Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat cu genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia” ca răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populației. Îndemnul din această zi al lucrătorilor medicali și societății civile adresat populației este: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile!”.

În acest context, obiectivele setate pentru evenimentele mondiale și naționale din acest an sunt:

  • creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
  • promovarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea persoanelor care suferă de diabet zaharat;
  • îndemnarea membrilor familiilor cu persoane care suferă de diabet zaharat să afle mai multe despre semnele de alerta/avertizare și riscurile diabetului zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea  familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. De asemenea, când un membru al familiei suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.

Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

Diabetul zaharat înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă şi letalitate precoce a populației apte de muncă.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, ori mortalitatea populației prin diabet zaharat este de 11,8 la 100 mii de locuitori.

Pentru a sprijini eforturile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a preveni și controla diabetul zaharat și a contribui la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării populației Republicii Moldova, în special în mediul rural, cu suportul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, la nivel național și local s-a:

  • actualizat și îmbunătățit Ghidul pacientului cu diabet zaharat de tip 2, parte componentă a Protocolului Clinic Național al diabetului zaharat necomplicat;
  • elaborat și pilotat Jurnalul de autocontrol și monitorizare a pacientului cu diabet zaharat de tip 2;
  • creat o rețea de educatori în instituțiile din asistența medicală primară din raioanele-țintă,   
  • instruit 615 de medici de familie și asistenți medicali în implementarea Pachetului de intervenții esențiale în managementul integrat al bolilor netransmisibile, inclusiv diabet zaharat de tip 2 pentru includerea în activitatea zilnică a tacticii diagnostice și terapeutice în managementul pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

În zece raioane-țintă ale Proiectului, în colaborare cu Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Sănătate Publică, pe parcursul a ultimilor doi ani, au fost implementate activități de ameliorare a calității serviciilor de promovare a sănătății, de prevenire, control și gestionare a diabetului zaharat la nivel de asistență medicală primară; informare și încurajare a pacienților să-și asume responsabilitatea față de propria sănătate la nivel comunitar.

În acest an. de Ziua Mondială a Diabetului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și autoritățile publice locale, cu suportul Proiectului „Viață Sănătoasă”, desfășoară evenimentul comunitar de promovare a sănătății în localitatea Peresecina, raionul Orhei.

În cadrul evenimentului, vor fi organizate o serie de activități de screening (măsurarea glicemiei în sânge, calcularea indicelui masei corporale, măsurarea circumferinței abdominale etc.), consilierea pacienților cu risc sporit de diabet zaharat tip 2, examinarea pacienților cu diabet zaharat (examinarea piciorului diabetic și măsurarea tensiunii intraoculare), diseminarea de materiale informative, accentul fiind pus pe implicarea familiei în activitățile de promovare a sănătății și combatere a diabetului zaharat.

Activități comunitare de promovare a sănătății similare cu ocazia Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat vor fi realizate și în alte nouă sate (Albota de Sus, Boșcana, Talmaza, Ermoclia, Trinca, Cismekioi, Ohrincea, Susleni) din cele zece raioane-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă”.

Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral  de granturi  în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!