Competențe și abilități practice ale asistentului medical comunitar în acordarea asistenței integrate

Pe 14 mai, expertul în asistența integrată și asistența medicală primară aplicată a Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, Octavian Pascaru a vorbit despre competențele și abilitățile practice ale asistentului medical comunitar, o nouă ramură de dezvoltare a nursing-ului la nivel internațional și mai nou - național. Prezentarea a fost furnizată în cadrul Congresului IV consacrat zilei Internationale a Asistentelor Medicale, din 13-14 mai 2023, care a avut loc la Chișinău.

„Nevoile persoanelor cu boli netransmisibile (BNT) inclusiv din grupurile vulnerabile, preponderent din mediul rural sunt tot mai complexe și subliniază breșele ori fragmentarea asistenței medicale primare și a celei sociale în efortul de a lucra în beneficiul persoanelor cu BNT și necesități multiple. În aceste condiții, asistentului medical comunitar (AMC-ist) ca parte a echipei medicului de familie i se oferă un rol interdisciplinar, de consolidare a rețelei de suport comunitar, prin furnizarea serviciilor de sănătate în mod integrat, în echipă și cu alți actori comunitari”, a comunicat, Octavian Pascaru.

AMC-istul face parte concomitent din echipa medicului de familie și echipa intersectorială la nivel de comunitate și se centrează pe necesitățile persoanei și ale familiei cu vulnerabilități și boli cronice.

Expertul proiectului a menționat că actualmente din totalul de 663 AMC-iști, majoritatea (98%) sunt asistenți de medicină generală și numai 2% dintre aceștia sunt asistenți medicali comunitari care au urmat Programul de reprofilare în AMC, elaborat cu suportul și facilitarea Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”,  în cadrul Centrului de Instruire Continuă a lucrătorilor medicali cu studii medii.

Formarea de bază în specialitatea AMC este reglementată de Profilul ocupațional (Ordinul MSMPS nr.576 din 06.11.2018) și Standardul de calificare pentru formarea inițială (Ordinul MECC nr.1171 din 18.12.2018).

Rolul AMC-istului va fi prezentat și în cadrul unui eveniment de amploare, la nivel înalt „Dialogul de Politici: Asistența Integrată durabilă în contextul sistemelor în schimbare”, pe 7 iunie 2023,  prin experiența ONG-urilor care pilotează diferite modele de asistență integrată comunitară.

Descarcă materialul-1


Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!