În anul 2025, cinci comunități din municipiile Chișinău și Bălți vor implementa modelul de Asistență Comunitară Integrată (ACI), un concept modern al Organizației Mondiale a Sănătății, menit să răspundă nevoilor persoanelor cu boli netransmisibile și vulnerabilități complexe.
Comunitățile Trușeni, Băcioi, Cruzești și Stăuceni din municipiul Chișinău, alături de Sadovoie din municipiul Bălți, vor beneficia de suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” în aplicarea modelului de ACI. Scopul activității este de a îmbunătăți accesul la serviciile medicale și sociale necesare, eliminând barierele birocratice pentru persoanele cu boli cronice și aflate în situații de vulnerabilitate. Acest lucru este deosebit de important în mediul rural, unde accesul la astfel de servicii este limitat.
Pentru a pregăti lansarea aplicării modelului de ACI, între 17 și 23 decembrie 2024, la Chișinău și Bălți au avut loc ateliere de formare, unde 69 de profesioniști și manageri din asistența medicală primară, sănătatea publică, asistența socială, administrația publică locală și sectorul neguvernamental au fost instruiți să coordoneze procesele de implementare a modelului de ACI. Aceștia au format echipe multidisciplinare și au inițiat elaborarea Planurilor de integrare a serviciilor prin care au stabilit obiective comune pentru dezvoltare și diversificare a îngrijirilor și facilităților acordate, inclusiv la domiciliu.
„Asistența Comunitară Integrată aduce beneficii directe comunităților, punând nevoile oamenilor în centrul sistemelor de îngrijire. Aceasta reduce fragmentarea serviciilor și simplifică accesul prin soluții eficiente, oferind sprijin personalizat de asistență medicală și socială”, a declarat Tatiana Dnestrean, expertă în asistență integrată și socială în cadrul proiectului.
Modelul ACI implică formarea echipelor multidisciplinare, în care profesioniști din diverse sectoare colaborează pentru a oferi o abordare holistică a sănătății și bunăstării beneficiarilor, garantând accesul la serviciile necesare.
Între anii 2019-2024, 70 de comunități, câte două din 35 de raioane ale Republicii Moldova, au aplicat modelul de ACI.
Dezvoltarea modelului de ACI este unul din obiectivele partenerilor naționali și este facilitat de proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, realizat de Institutul Elveției de Sănătate Publică și Boli Tropicale și susținut de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova.
Elveția este unul dintre cei mai importanți finanțatori în sectorul medical din Republica Moldova.