Medicii de familie vor primi truse medicale pentru îngrijirea pacienților cu boli cronice și a refugiaților din Ucraina

220 de Centre de sănătate cu Oficii ale medicului de familie subordonate din 35 de raioane¹ ale Republicii Moldova vor primi 853 de truse ale medicului de familie completate cu dispozitive medicale si consumabile pentru îngrijirea pacienților cu boli cronice și a refugiaților din Ucraina.

Donația va fi realizată prin intermediul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” cu ocazia Zilei mondiale a medicului de familie 2022. Aceasta va fi distribuită în perioada 20 mai - 30 iunie 2022 echipelor medicului de familie care aplică în activitatea curentă Pachetul de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) ², un instrument al calității în îngrijirile pacienților cu boli cronice. Activitatea de implementare a PEN la nivel de țară este organizată de Ministerul Sănătății.

Trusa medicului de familie este completată cu: tonometru mecanic de înaltă precizie și stetofonendoscop pentru măsurarea tensiunii arteriale, termometru non-contact electric, garou hemostatic, panglică medicală centimetrică, foarfecă medicală, seturi de spatule, seringi, vată, tifon, pansament steril, emplastru bactericid. Pentru suplinirea stocurilor acestor instituții de asistență medicală primară, în contextul îngrijirii pacienților refugiați în teren, vor mai fi donate loturi de materiale de protecție din 118 300 de măști medicale și 3 466 litri de dezinfectanți.

Totodată, în perioada 13-26 iunie este planificat Atelierul de formare de formatori „Implementarea pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) în Republica Moldova” pentru 34 de formatori la nivel local. Este vorba de medici de familie, asistenți medicali de familie, manageri din asistența medicală de familie. După instruire, aceștia vor continua instruirea în cascadă la locul de muncă a colegilor din instituțiile de asistență primară din cele 8 raioane-pilot de implementare a proiectului în anul curent ³.

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sprijină Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în efortul de a diminua impactul bolilor cronice în rândul populației Republica Moldova, în special din zonele rurale. Proiectul este implementat de Institutul Elvețian de Boli Tropicale și Sănătate Publică și este finanțat de Guvernul Elveției. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

¹Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cantemir, Cahul, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Rezina, Râșcani, Ungheni, Sângerei, Strășeni, Soroca, Șoldănești, Stefan Vodă, Taraclia, Telenești, Comrat, Ceadâr-Lunga, Ocnița, Orhei, Vulcănești

² aplicarea PEN de echipa medicului de familie contribuie la prevenirea complicațiilor hipertensiunii și a diabetului zaharat prin intermediul managementului integrat al bolilor, educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă³

³Anenii Noi, Călărași, Hâncești, Drochia, Ocnița, Soroca, Sângerei, Șoldănești



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!