Raionul Telenești va realiza noi intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT). Cu susținerea proiectului „Viață Sănătoasă”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, activitățile centrate pe nevoile oamenilor urmează să fie implementate pe parcursul anului 2021, la nivel de raion și două comune selectate, Mândrești și Negureni.
La nivel de raion vor fi realizate intervenții de sănătate publică și activități de promovare a sănătății privind reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice. Printre acestea sunt și campaniile de comunicare despre dauna consumului de sare și grăsimi trans pentru sănătate Redu sarea în mâncare! și Alege ce mănânci!. De asemenea, vor fi realizate activități de îmbunătățire a calității serviciilor în BNT pentru medicina de familie. În comunele Mândrești și Negureni vor fi dezvoltate Centre Comunitare de Asistență Integrată și vor fi realizate activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind factorii de risc în bolile cronice pentru adulți și persoanele cu BNT.
Toate intervențiile și activitățile vor fi centrate pe nevoile populației raionului Telenești. Astfel, proiectul va sprijini consolidarea și fortificarea rolului de lider al Administrației Publice Locale din raion și comunele selectate (APL de nivel I și II) cărora le revine responsabilitatea de a intensifica colaborarea între toate sectoarele din teritoriu, promovând sănătatea în toate politicile locale.
Intervențiile și activitățile enunțate de proiect au fost discutate, miercuri, pe 3 martie 2021, în cadrul Conferinței online de lansare a proiectului în raionul Telenești între reprezentații APL de nivel I și II, ai Consiliului Teritorial de Sănătate Publică, Centrului de Sănătate Telenești și Centrului de Sănătate Publică Orhei cu reprezentanții proiectului „Viață Sănătoasă”.
Reprezentanții raionului au punctat importanța încadrării active a tuturor actorilor locali și a teleneștenilor în activitățile propuse de proiect. Vicepreședintele raionului pentru probleme sociale, Alexandru Taburceanu, a reafirmat problema poverii bolilor netransmisibile și a asigurat reprezentanții proiectului de deschidere și disponibilitate.
Bolile aparatului circulator, hipertensiunea și bolile ischemice acute sunt principalele maladii care cauzează circa jumătate din decesele populației din raion. Dezvoltarea acestor boli se datorează în mare parte deprinderilor ori comportamentelor de risc pentru sănătate – consumul de tutun, alcool, alimentație nesănătoasă și activitate fizică redusă. În baza indicatorilor prezentați, Ludmila Grabovschi, reprezentanta Centrului de Sănătate Publică Orhei la care este arondat raionul Telenești a argumentat nevoia de elaborare a Profilului de Sănătate Telenești, ca instrument de evidențe pentru intervențiile de prevenire a BNT și de reducere a cazurilor noi de boală.
Rodica Barsov, directoarea Centrului de Sănătate Telenești a reiterat importunata prevenirii complicațiilor prin intervenții primare și management de caz a bolilor și aplicare a mecanismelor de monitorizare. În acest sens, directoarea Centrului de Sănătate a afirmat nevoia de instruire a personalului medical în implementarea Pachetului de intervenții esențiale în BNT (Protocol standardizat PEN nr. 1 și PEN nr. 2). Totodată, Rodica Barsov a vorbit despre nevoia de dotare a oficiilor de sănătate cu echipamente medicale esențiale pentru monitorizarea pacienților cu BNT.
Conexiunea dintre cazurile de BNT și condițiile sociale a făcut-o Angela Sîrbu, șefa Direcției asistență socială și protecție a familiei Telenești. Ea a comunicat despre problemele socio-economice care în combinație cu comportamentele de risc cresc numărul de persoane și familii cu vulnerabilități din raion. Astfel, în lipsa susținerii din partea familiei, oamenii au nevoie tot mai mult de susținerea autorităților care pot fi eficientizate prin activitățile multisectoriale propuse de proiect.
Intervențiile și activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de BNT în raionul Telenești vor fi inițiate din momentul semnării Acordului de parteneriat de către Consiliul Raional și proiectul „Viață Sănătoasă”. Telenești face parte din cele 10 raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” din anul 1 (a. 2021), Faza II de implementare, printre care se numără și Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Florești, Glodeni, Strășeni.
Proiectul „ Viață Sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special în zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este un proiect de asistență tehnică, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.